Představujeme vám novinku v našem sortimentu – PŘEŠTICKÉ VEPŘOVÉ
Přeštické vepřové je nejen mezi řezníky skutečný pojem. Toto plemeno bylo v Čechách vyšlechtěno již na počátku 20. století. Doba mu ale příliš nepřála a chov tak byl udržován tajně. Díky svým vlastnostem, mezi něž patří například odolnost vůči stresu či nenáročnost, a především proto, že je genetickým zdrojem pro jiná moderní plemena, byl chov místními nadšenci v malé míře znovu obnoven. Z toho důvodu je však jeho dostupnost na našem trhu poněkud omezená.
Toto maso je skutečně unikátní jak svou strukturou, tak chutí. Díky intramuskulárnímu tuku, který lze na první pohled rozeznat krásnou mramorovanou kresbou na řezu, je maso křehké a šťavnaté.
Zřejmě i díky tomu se z přeštického prasete za první republiky vyráběla vyhlášená pražská šunka, která se vyvážela do mnoha evropských i zámořských států.
Obecně panuje shoda, že chuť masa je výraznější, přirozenější či tradičnější v porovnání s jinými konvenčními plemeny.
Pokud si budete chtít doma připravit například pečínku, zkuste v troubě snížit teplotu a naopak prodloužit čas. Rozhodně se vám pak nestane, že vyndáte vysušené dříví. 😉
Gurmány jistě potěší, že budeme nabízet i škvařené sádlo a škvarky. Tuk z přeštíka je totiž mnohem křehčí a voňavější, takže stačí čerstvý chléb, sůl, cibulka nebo kyselá okurka a z jednoduché večeře bude rázem neobyčejný zážitek! 🙂
Stavte se u nás a vyzkoušejte Přeštíka, nebudete litovat!