Přinášíme vám další recept z naší domácí kuchyně. Dobrota, která lze vykouzlit jak z masa z naší louky tak i z masa z našeho lesa – daněk, jelen či divočák, záleží na vás. Nebojte se toho, ani jedna varianta vás nezklame. 😉 A k tomu si připravíme jugoslávský salát podle naší babičky. Jdeme na to!
Co potřebujeme na plátky?
- druh masa dle vlastní volby, ideálně kýta
- sůl
- pepř
- olej
- hořčice
- vejce
- klobása, šunka či slanina
- cibule
- rajčátka
- plátkový sýr
- párátka
Postup:
Kýtu si nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme.
V dalším kroku si přichystáme míchaná vajíčka, která budeme na plátky nanášet. Nakrájíme si najemno zhruba polovinu cibule, můžeme i šalotku. Dále si nakrájíme klobásu, šunku nebo slaninu – záleží na vás, dle chuti. Na pánvi si rozpálíme olej, zaprahneme cibulku a přidáme vejce (dle počtu plátku volíme počet vajíček) a klobásu, šunku či slaninu. Jakmile se nám to rozvoní, přileje rozmíchaná vajíčka, lehce osolíme a opepříme, a na pánvi to mícháme jen chvíli, abychom zachovali řidší konzistenci vajíček. Pro lepší manipulaci necháme lehce vychladnout a poté pomocí lžíce nanášíme na plátky. Můžeme přidat plátek rajčete, nebo rozpůlené cherry rajčátko.
V posledním kroku plátky přiklopíme plátkovým sýrem a připevníme ho parátky – dvě na krajích a dvě uprostřed. Parátka pomůžou sýru zůstat na místě. 😉 Pečeme zhruba 50 minut, dokud sýr nezezlatoví.
A mezitím si připravíme jugoslávský salát.
Co potřebujeme na jugoslávský salát?
- brambory
- cibule
- obyčejný ocet
- olej
- hořčice
- sladká paprika
- sůl
- pepř
Jak na salát?
Brambory uvaříme ve slupce, poté oloupeme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na půlměsíčky. To samé uděláme s cibulí – rozkrojíme podélně a nakrájíme na půlměsíčky. Vše dáme do mísy, přidáme hořčici (lžíci – dvě), ocet, sůl a pepř dle chuti. Hořčice by neměla být dominantní. V malém rendlíku ohřejeme olej a přidáme do něj červenou papriku. Pokud mícháme větší mísu, oleje je pak zhruba jedna deci. Po prohřátí, kdy se nám krásně spojí s paprikou ho přidáme ke zbývajícím surovinám a vše promícháme. Pozor, olej nesmí být vroucí, jinak nám paprika zhořkne!
Salát lze jíst teplý, ale i za studena. 🙂
Dobrou chuť!
Co k tomu potřebuju?
- Maso volte dle vlastní chuti a nebojte se to vyzkoušet ze zvěřiny – doopravdy nebudete litovat! Kliknu na svojí volbu a přesměruje tě to přímo do eshopu. 🙂
- dančí kýta
- jelení kýta
- kančí kýta
- chuck tander
- nebo eye round