Co budeme potřebovat?
- Jelení kýtu
- Cibuli
- 150g šípkového džemu Grešík
- Máslo
- 1 celer
- 2 mrkve
- 500 ml červeného vína
- 250 ml smetany
- sůl, pepř, ocet
- Bobkový list
Postup:
Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, mrkev a celer do zlatova, přidáme bobkový list a dvě lžíce octa. Necháme pár minut vařit a následně přidáme osolenou a opepřenou kýtu, kterou zatáhneme na pánvi po stranách. Kýtu vyndáme a do pánve přidáme šípkový džem. Na mírném stupni ohříváme.
Omáčku podlijeme 500 ml vína a přelijeme do zapékačky, kam přidáme i kýtu. Dáme péct do trouby na 150 stupňů zhruba na 2 hodiny. Maso průběžně přelíváme omáčkou. Když je maso upečené do měkka, dáme ho bokem a necháme odpočinout. Poté kýtu nakrájíme na plátky. Omáčku rozmixujem, přecedíme a zahustíme přidáním smetany. Necháme chvíli provařit a můžeme servírovat.
Podáváme ideálně s knedlíkem a pro aranžování můžeme přidat lžičku džemu na servírovaný talíř.
Typ: pokud chcete hezký váleček kýty, je dobré ji svázat potravinářskou nití.
Tahle dobrota je skvélá jak z jelena, tak i ze srnčí nebo kančí kýtý
Dobrou chuť 🙂
Co se Vám bude na recept hodit?
Chlazená zvěřina je dostupná každý týden dle aktuální nabídky. Zastavte se do našeho obchůdku na Mělníku či v Praze nebo nás kontaktujte na info@lesalouka.cz / +420 722 102 101 pro více informací. Maso vám rádi naporcujeme dle požadavků. Pokud na eshopu nebude k nalezení chlazený kus masa, určitě se najde v mražené podobě 😉